fredag 27 februari 2009

Spåra mig i nio mil

På söndag är det puls i nio mil. Om någon vill följa mina vedermödor i Vasaloppet så är mitt startnummer: 13247.
Om ni vill ha en sms-tjänst (tidrapporter efter spåret) så messa: VASA VL 13247 till 72777 (kostar 30 kronor).

torsdag 26 februari 2009

Kul med kulan

Ett roligt minne för dagen. Det är att låta måla magen.
Dels för oss att komma ihåg. Det som var i går.
Dels för Elsa att få måla och vara delaktig i syskonen som hon så häftigt tråna.
En rolig flicka det blev. Mången skratt den ner rev.
En påminnelse om det som komma skall,
så att det inte för oss blir en knall,
när de två nya till familjen anlända,
med en extra stor stork måhända...

Ett par minus i spåren

Egentligen skulle man kanske ha varit i Malmö och bevakat schlagercampus. Men man är där ändå med tanken och nästan rent fysiskt när man följer bloggarna Tobbe Ek och TT Spektras Daniel Åberg/Nils Johansson.
Men nu är det fullt fokus på Vasaloppet. Ett par minusgrader är prognosen för helgen. Kanske lite snö skriver SVT. Hmm, kan bli svårvallat igen, som för två år sedan, och det var ingen lek. Åkte på elva timmar då. Målet nu är att spöa den tiden.
Om jag nu ska fortsätta kraxa så vill jag åtminstone ha vädergudarna med mig.

Carl Jan är smidig med gravid reporter

Alltså denna Carl Jan Granqvist. Han kommer undan med det mesta. Under dagens rep av "Let´s dance" har han denna konversation med vår höggravida reporter Therese Nyberg.
- Jaha, när är det dags då? frågar han och känner på Therese mage.
- Om tre veckor.
- Tre veckor, jaha, sedan så ska då skötet öppna sig...

onsdag 25 februari 2009

Fler sviker "The Mentalist"

Många tyckte nog som jag skrev efter första avsnittet. "The Mentalist" på TV3 var inget att ha.
Dagens Media skriver: TV3:s storsatsning "The Mentalist" lockade 309.000 tittare igår, tisdag. Premiäravsnittet veckan före sågs av 565 000. "

Tvillingars ägg förbryllar

Förstår nu ännu mer att många, som borde vara involverade, inte är pålästa om tvillinggraviditet. Jag skrev om tvillingars äggproblematik tidigare här och fick det här svaret från en Lycklig tvillingmamma.
"En "nätkompis" barnmorska frågade henne om hennes tvillingar var en eller tvåäggs... grejen var att det är en tjej och en liten kille. DET är pinsamt!"

tisdag 24 februari 2009

Programledare i Vasaloppsspåren

Borde kanske skriva ett inlägg om dagens hetaste nyhet att kronprinsessan Viktoria förlovar sig och har bröllop 2010. Men som republikan väljer jag i stället Rickard Olsson.
Inte som kung utan som Vasaloppskollega.
Programledaren ska helt otränad ge sig ut i fädernes spår som åkande reporter skriver SVT i ett pressmeddelande.
" Jag ska borra mig in i de trängsta åkarleden för att lyssna av stämningen i spåret och ge tittarna den sanna bilden av hur det egentligen är att åka världens största skidtävling", säger Rickard Olsson som på söndag gör debut som Vasaloppsåkare.

måndag 23 februari 2009

Jag har Vasaloppsångest

Det snörvlas lite mindre. Hostan kommer och går. Men i dag testade jag en mil i Haninge i dag inför helgens Vasalopp. Känns så där efter två veckors förkylning.
Jag har Vasaloppsångest just nu.
Tänkte lägga upp taktiken med att köra ett pass dagligen fram till torsdag för att sedan gå in i totalvila. Jag måste liksom hitta mig själv och formen.
Jag har brottats med tankar att ställa in hela förra veckan. Nu känns det väl så där. Jag vill hemskt gärna åka vasan. Det får väl gå som det går.
Men det är surt att bli sjuk så nära loppet. Det suger verkligen.

söndag 22 februari 2009

Jag är en featuring på schlagerfesten

Hamnade i natt i en seriös schlagersammanfattning hos TT Spektra tillsammans med Mattias Dahlström på DN. Vi blev det så kallade bihanget, eller i schlagerlägret numera vedertagna benämningen featuring.
Jag råkade kalla Molly för Sally men annars kändes det bekvämt att även agera framför kameran.

Med snön kommer myset

Märkligt. Man har under dagen lämnat vinteridyllen i Dalarna. Kommer hem till förortsbubblan, där det snöat i timmar, och allt ser ut som... Tällberg.

Pling får sikta mot stjärnorna

Jag satt och redigerade videoinslag för fulla muggar i hotellobbyn med celebert sällskap i soffgruppen - ibland. Mikael Rickfors med entourage satt och sågade allt vad journalister skriver om schlagern.
Senare kom Danny med flickvän. De gosade och tittade på roliga klipp i mobilen.
Och långt efter midnatt satt sig Ingela Pling Forsman med maken Lars och frågade vad jag tyckte om Molly Sandén.
- Hon framförde en ballad som gick in i hjärtat direkt. Hon sjunger en låt som är den första vinnarkandidaten i årets tävling. Och i kväll fick vi se en stjärna födas.
När jag säger detta så tåras ögonen på Plinget. Hon liksom suger åt sig av komplimangerna som om det var första gången hon hört dem. Rörande även det.
- Jag har inte tänkt så långt som till seger i hela tävlingen. Tror du det, säger hon gapande och håller för munnen.
Hon är då för söt den här schlagersnickaren.

Så schlagerfirar jag

Rapport från nattens efterfest på Hotell Dalecarlia: Jag sitter och klipper, resten festar. Allt är som vanligt i schlagercampus.

lördag 21 februari 2009

Mikael Rickfors rockar mig fel

Kommer på mig själv flera gånger i Leksand när jag skriver fel på Mikael Rickfors namn. Varför snubblar jag till ett Rockfors varje gång?
Ser ni Mikael Rockfors i något videoklipp vet ni att mitt nya tics slagit till.

Balladernas afton i Leksand

För första gången har jag gått in i ett genrep utan att hört en ton av bidragen. Och efter gårdagkvällens samt dagens matinéföreställning så har balladerna gjort störst intryck. Och jag vet att lugna låtar kräver ett antal lyssningar men Molly Sandén och BWO har några grymma balladers.
Molly mest på grund av sin fantastiska röst och BWO för en tung synthballad som rullar fram som en snöboll. Just nu är den gigantisk i mina öron.
Men mitt tips är ändå att folket ratar trion. Och väljer en annan yngre sådan.
De som går vidare i kväll är Molly Sandén och EMD. Jo, deras shownummer till "Baby goodbye" är ett finalnummer.
BWO och... Mikael Rickfors till Andra chansen.
Halv timme till start. Ta fram chipsen... och tändarna.

Tjoho här var det snö!

Snö i massor i vinteridyllen Tällberg. Jag har familjen med mig till schlagercampus. Och inför kvällens jobb och nattpass passar vi på att åka bob och pulsa i snön.
Bra träning inför vimmelträngsel efter direktsändningen i Ejendals Arena.

Mersmak på morgonen

Årets bästa. Kanske bästa någonsin. Startfältet i den tredje deltävlingen i Leksand?
Nä, hotellfrukosten på Åkerblads i Tällberg.
Fantastisk äggröra, färskpressad juice och hembakt bröd. Bara några få exempel från en kulinarisk höjdpunkt i schlagercampus.

torsdag 19 februari 2009

Från förortsidyll till Dalom

I morgon bär det av till mitt kära Dalarna. I idyllen Tällberg ska jag husera tillsammans med schlagercampus inför den tredje deltävlingen i Leksand på lördag.
Vad jag förstått av mina kollegor är de riktigt hänförda av den nationalromantiska kurorten vid Siljans strand. Kolla här.
Jag vet vad jag åker till. Välkommen hem dalmas.

Jag underhåller Sahara Hotnights

- Vi kan väl torr-repa först?
Det säger jag till tjejerna i Sahara Hotnights och de börjar skratta.
- Vad är det för något?
- Alltså att jamma lite först så att jag får klippbilder till mitt tv-inslag.
- Okej, torr-repa, haha.
Känns som alltid när jag träffar de coola brudarna från Robertsfors så skrattar de och viskar om mig. Jag är för ocool för rockbrudarna. Eller så bara inbillar jag mig inför de tuffa tjejerna.
Om ni nu hör dem i intervjuer mynta ordet "torr-repa" så vet ni var de fått det i från.

Tvillingar med äggproblematik

Att vänta tvillingar är en berg och dalbana både känslo- och informationsmässigt. Det bevisades på gårdagens tvillingkurs arrangerat av Svenska Tvillingklubben.
Andra tvillingföräldrar berättade om hur dåligt insatta barnmorskor och läkare är i tvillinggraviditeter.
Vi har hela tiden vetat att vi väntar tvåäggstvillingar. Både ultraljud och läkare har med bestämdhet bekräftat detta för oss. Nu visar det sig att det inte stämmer.
Våra tvillingar har varsin livmoder och en tydlig skiljevägg mellan sig i livmodern. Men det betyder tydligen inte att man per automatik är tvåäggs. Våra flickor kan ändå vara enäggs.
Det är tydligen först efter förlossningen man kan se på hinnorna och moderkakan hur det kan ligga till. Men det är först efter ett munskrap och DNA-test man kan slå fast ursprunget (vilket kostar närmare 2000 kr att göra).
Vad spelar det egentligen för roll kan man tycka? Men det gör det. Dels för att barnmorskor och läkare borde känna till mer om tvillingar (det är ju pinsamt för dem). Dels för att redan nu är de första frågorna om vi väntar enäggs eller två. Och tvillingarna kommer att få leva hela livet med den frågan.
För deras skull vill jag veta. Kan vi få ett riktigt svar.

onsdag 18 februari 2009

Vad är nytt med "The mentalist"?

Kollade in TV3 senaste amerikanska skrytköp "The Mentalist" i går. Borde kunnat ana lite synsk att det upplägget var för bekant för att bli bra. Jag menar hur många gånger har vi inte sett en psyko, annorlunda, obetrodd typ lösa brott åt polisen. Hur mycket måste en sådan person bevisa för omgivningen att han rätt i varje avsnitt för att i det följande kastas tillbaka på ruta ett i förtroendespelet.
Allt blir så uppenbart upprepande trist när före detta tv-mediet Patrick Jane, spelad av Simon Baker, kommer att lösa mordfall varje tisdag medan kollegorna lika häpna varje gång gapar av förundran.
Jag kan syna dalande tittarsiffror. En tittare hoppade av i går...

tisdag 17 februari 2009

En bekant titt i dokusåpan

Den har sina goda ambitioner. Nya svenska dramaserien "183 dagar" i SVT. Men faller ofta på sin övertydlighet och mängder av plattityder.
Ingenting är nytt med hur dokusåpavärlden fungerar. Ytligheten, utnyttjandet, falskspelet och kvällstidningarnas vinklade löpsedlar.
Tuva Novotny spelar huvudrollen som en identitetssökande kvinna. Men manuset är stundtals så full med obekvämt placerade klyschor och med den ett tafatt skådespeleri.
Ämnet är intressant och hedersamt om vad som händer människor i dokusåpasvängen - men som sagt det visste vi väl redan.

måndag 16 februari 2009

Satans hosta

Nu börjar jag bli desperat. Vad tusan ska jag göra för att bli av med rinnande näsa och rethosta med bara snart en vecka kvar till Vasaloppet? Det vill ju inte gå över.
Ska jag ta totalvila med att inte röra en fena på flera dagar. Eller, som jag lite smått gjort, börjat träna igen.
Nja, jag blir då inte klok. Men det är inget intelligent över att åka nio mil skidor heller... egentligen.

söndag 15 februari 2009

Dagens fråga till Måns

Vår reporter Daniel Åberg ställde nog schlagercirkusen mest relevanta fråga i dag. Och roligaste.
Efter att Måns Zelmerlöw badat isvak, som han lovat vid seger, sträckte reportern fram micken.
- Dom ädlare delarna brukar krympa vid såna här kyliga tillfällen, gjorde den det för dig också?
- Jo, den blev mindre som för alla andra, svarar Måns förläget medan pressuppbådet vid Varuträsk utanför Skellefteå asgarvar. Kolla vårt videoklipp på GP.

Nyktert på schlagerfesten

Det är så frustrerande på efterfesterna i Melodifestivalen. Alla är så glad och festliga. Men själv sitter man i ett hörn av festen och redigerar videoklipp om hur kul alla har det på efterfesten. Hur roligt är inte det då? Nåja, vi är några murvlar till som sitter här och sliter. Men det är hemskt enerverande. Men alltid intressant att med nyktra ögon se folk fulla.
På Scandics hotell i Skellefteå partas det för fullt. Här är några bilder på hur vinnarna Måns Zelmerlöw och rockbandet Heat firar.

De har båda inför fotograferna skjutit skumpakorkar och sprutat ner omgivningen med segerskumpan. Tradition så i schlagercampus.

lördag 14 februari 2009

Markoolio sprider glädje

Ja du, det skrattas gott i pressrummet än en gång åt Markoolios nummer. Där barndomskamraten Viggo sätter fyr på sig själv.
En klassiker i sammanhanget oavsett om den går vidare eller inte.

Mede i medgång

Petra Mede har dragit ner på tempot. Sänkt ljudnivån.
Därmed blir hon mer närvarande, roligare och säkrare. Gäller att hon klarar av det även under de korta flåsiga artistintervjuerna, de var katastrofer i Göteborg.
Men som sagt: Det ser bra ut för fortsättningen.

Dags för andra schlagerslaget

Okej, då var det dags. Vem följer Måns Zelmerlöw till Globen?

Opassande fråga till Lili & Susie

Det skrattas bland kollegorna om en väldigt passande fråga en mindre SVT-profil gav Lili & Susie i veckan.
Han ska ha velat berömma veteranernas fina form med öppningsfrågan:
- Hej Lili & Susie, vad fitta ni är?
Det blev tyst en sådan där extra sekund för länge. Men sedan rullade intervjun på som vanligt. Först efteråt när en kollega påpekade om hur illa frågan lät fattade han.
Han ställde frågan med betoning på fit (engelska: i god form) men böjde ordet lite svengelskt olämpligt.
Har googlat efter incidenten men förstår om den inte ligger ute.

Måns går hem i alla läger

Han berömde mig för ett inslag. Tyckte att videoklippet med honom inför tävlingen, där han talade rätt in i kameran med rosa skyltar mellan varje fundering, blev väldigt bra.

Vet inte hur man som journalist ska ta emot beröm. Egentligen vore det bättre att ta skit eftersom man då gjort något bra. Men så resonerar bara granskande och grävande reportrar. Kan inte påstå att jag tillhör den falangen. Svårt i de här sammanhangen.

Måns Zelmerlöw är onekligen en svärmorsdröm. Han även smörar för oss killar. Innan intervjun med Daniel Åberg och mig, uppklädda i snygga slipsar, så ger han en komplimang på gårdagens genrep i Skellefteå.

Jo, vi var snygga...

Som en Wassberg

Så här ser jag ut efter en dryg mil i Skellefteskogarna vid Vitberget. Tungt som satan efter en vecka med förkylning. Men fantastiska spår i underbart vinterlandskap. Tyvärr alldeles för kallt.
Nu ser jag ut som Juha Mieto eller Tomas Wassberg i gamla dar. Med tanke på förkylningen så borde många av istapparna du ser vara av... snor.

Här är Lilis byst

Lili Päivärinta ska få den här bysten. Måns Zelmerlöw fick sin gipsstaty redan i går som bekant. Övriga artister ska också få sina men de får vänta lite till.
På en galleria i Skellefteå filade studenter från LTU Campus Skellefteå på bysterna inför nyfikna förbipasserande.
Isabel snyggade till sin schlagerartist utifrån bilder på Lili & Susie de hittat på nätet.

Här vare konferens - jämt

Jag fattar inte att den här skylten kan vara permanent. Är det ständiga konferenser i Skellefteå, ingen finanskris i norr eller?

Tre schlagertjejer

Hann ta en schlagerlunch med min kompis Anna, längst till höger, och hennes polare Lisa och Jessica. De hade åkt från Umeå för att se dagens matinéföreställning av Melodifestivalen i Skellefteå.
De verkade mest se fram emot Lili & Susie. Bra val.

Kallt ute - varm inombords

Vaknar upp till ett minus 18-gradigt Skellefteå. Mycket snö.
Men hjärtat värms av frugans Valentin-choklad. Mums mums som man säger i dessa dagar. Älskar er mina flickor där hemma...

Bilder från ett flammande genrep

Här sitter vi. Förväntansfulla på hur bidragen vi hört på repen ska fungera inför publik. Det är alltid lika schlagerfebrigt spännande att gå på det publika genrepet. Här sitter Daniel Åberg och Nils Johansson från TT Spektra och bloggar för fulla muggar i Skellefteå Kraft Arena.

Petra Mede och hennes entourage sekunder innan genrepet. Så här pysslas hon om ute i arenan. Smiköser, ljudtekniker, blixtlåsuppdragare och manusförfattare alltid till hands.

I kväll inleds deltävlingen med Petra Medes mardröm. Allt är skrämmande mörkt och hårt i Skellefteå. Inte ens publiken ger henne någon respons. Ja, ni kommer få se att allt bara är en otäck dröm som sagt.


Tveklöst roligaste numret har Markoolio. Nu har jag en udnermålig kamera för sammanhanget. Men ni kanske kan ana ett inferno. Rapstjärnan, som sjunger en kärleksballad, sätter eld på sin konståkande barndomskamrat Viggo Hansson. En parodi på Dima Bilans framträdande i schlager-EM. Mycket roligt.
Elden värmer tydligen även nackhåren på Markoolio som efter genrepet utbrister: "Fan vad det brann" när han kramar om kompisen.
Däremot sjunger min finska hjälte uruselt. Skrattretande dåligt. Men hjärtat slår för hans komiska talanger. På alla hjärtans dag dessutom.

Vet inte var jag ska placera Cookies n Beans. Deras countrylåt "What if" kan bli kvällens stora överraskning. Bra låt.

På genrepet fick mina kollegor på kvällstidningen agera publik. Tobbe Ek från Aftonbladet och Lasse Johansson från Expressen. Tobbe fick sig dessutom en fejkhångel av Petra Mede.

På genrepet kör man exakt som om det vore lördagens direktsändning. Men själva röstandet och de vinnande bidragen lottas fram. Fru Fortuna tog fram Amy Diamond och Jennifer Brown i en duell som den unge vann. Nils Johansson är barnsligt förtjust i Amys bidrag "It's my life" och försöker pusha sin entusiasm över oss. Men jag är inte riktigt lika överväldigad.
Måns Zelmerlöw måste vi säga något om. Den fasansfullt tungt favorittippade artisten. Han möts av ett stort jubel och levererar. "Hope & Glory" är visserligen Globenmaterial men jag har svårt att se den som totalsegrare.
Tips för i kväll: Spela på Måns och Cookies n beans. Bra odds.

fredag 13 februari 2009

Nu har jag hört favoriten

Apropå Måns Zelmerlöw. Nu ser jag hans rep på skärmar i pressrummet och hör hans låt "Hope & Glory" för första gången.
Jämförd med Charlotte Perrellis "Hero", som han sjöng på demon. Visst, jag tycker det låter mer som en kampsång för Barack Obama, lite Village Peoples "Go west".
Första intrycket är att det är ingen "Cara mia"-klass på den. Men i kväll ska jag höra den live inför en fullsatt Skellefteå Kraft Arena och då finns det kanske lite nytt hopp för den tungt segertippade artisten...

Måns Zelmerlöw gillar sin byst


Måns Zelmerlöw hedrades med en gipsbyst i dag. Studenter på LTU Campus Skellefteå har fått i uppdrag att göra avgjutningar på alla artister. Men det var Måns som fick sin först vid Skelleftå Kraft Arena i dag.


Schlagerartisten var hedrad. Tyckte den var snygg. Speciellt näsan poängterade han ("den stora näsan", sa han) Och tyckte den var given på en plats i vardagsrummet.
Där ska den väl stå jämte Sångfågeln som han håvar in i mars...

Repmånad i schlagercampus

Korven är sig lik. Dofterna. Kollegorna (Aftonbladet Markus Larsson spontana rop i hopen).
Det är som att göra repmånad i lumpen när man landar i pressrummet vid Skellefteå Kraft Arena.
Känns som att bidragen är sig lika också. 80-talet regerar. Alcazar förra veckan. Lili & Susie i helgen. De framför en låt som om tiden stått still. Rörelserna, rösterna och melodin i "Show me heaven" är som på forna glansdagar.
Har också hört Lasse Lindhs medryckande indiepop "Jag ska slåss i dina kvarter!".
Just nu repar Jennifer Brown i den lidelsefulla balladen "Never been here before" (om att bli lämnad under graviditeten). Och utan den vetskapen skulle låten bara vara rätt medioker. Men nu är den tungt smärtsam...

Bildhaveri i Skellefteå

Tyvärr verkar jag ha glömt en livsviktig kabel för bildöverföring från stillbildskameran. Kanske att bloggen blir helt utan bilder under min helg på deltävlingen i Skellefteå.
Hmm. En bild säger ju mer än...

Tubchock på Arlanda

- Du har en tub i din väska, kan du öppna den?
- Nä, jag har ingen tub. Kamerautrustning och dator är allt.
- Öppna nu för det finns en tub i där, säger incheckningen på Arlanda barskt åt mig.
Mycket riktigt ligger där en tub. En lyxbodytubkräm som jag aldrig sett förr. Och en ask med lyxiga chokladpraliner.
Det är alla hjärtans dag-presenter som min fru packat ner i hemlighet. Tack så mycket.
Tanken räknas. Men tuben är beslagtagen.
Chokladen mumsar jag på i morgon...

torsdag 12 februari 2009

Mentalt redo för skidspår

Den stora frågan inför Skellefteåresan. Ska skidorna med eller inte?
Pr-byrån som ansvarar för artisternas jippon runt om i staan (som de betonar centrum här) skvallrar om massor av snö, fina spår och solsken.
Jag vill sååå gärna men förnuftet säger... snörvel.

Nasse förskojar man inte med

Elsa fäller ett och annat ord som Fredrik Lindström (språkanalytiker) skulle gilla och som skulle tas upp i Saol (Svenska Akademiens ordlista).
I dag skämtade jag lite med hennes käraste gosedjur Nasse. Det uppskattades inte.
- Du ska inte förskoja med honom, säger dottern.
Förskoja - annat ord för att driva med någon för långt, imitera hånfullt. Utmärkt ord.

Dopad inför schlagern

Det är dyrt att vara sjuk. Då tänker jag inte bara på inkomstbortfallet. Utan de dryga 500 spännen jag spenderade i dag på host- och örtmediciner.
Jag hoppas verkligen de hjälper mig. I morgon lyfter jag mot Skellefteå och Melodifestivalen.
Influensafeber ska övergå i schlagerfeber...

onsdag 11 februari 2009

Mando Diao är apor

Skivaktuella Mando Diao kände sig lite som positivspelare när dom spelade för TT. Lite som apor.
- Men vi är ju apor, poängterar Gustaf Norén i DD-Tv.
Min kära gamla Heavy filmar för mina forna tidning Dalademokraten. Se klippet där vår livespelning är en av grundpelarna i det 18 minuter långa inslaget!? (gör jag mer än tre minuter på TT blir det ramaskri).
Dessutom lyckas jag i klippet flika in en hälsning hem...
Kändes som att knyta ihop säcken lite. När jag var nöjesreporter på DD i slutet av 90-talet följde jag Mando Diao på talangtävlingar som Musik Direkt. Ynglingarna som stegade upp på Cozmos scen i Borlänge, och som alla snackade om, tyckte jag lät för jävliga. Dessutom var de så uppstudsiga. Slynglar.
Men i dag är de hur goa gubbar som helst. Och nya, mer dansanta, skivan "Give me fire" som släpps på fredag är kanon. Kolla in Borlängerockarna i kvällens "Popcirkus" i SVT.
Jag fick en inbjudan dit men lider fortfarande av hosta och förkylning. Väljer tv-soffan och värsta hemmabioljudet i stället samt en sväng om med min dotter...

Sator gör hockeylåt åt Leksand

Sator ska göra kampsång åt Leksand i kvalserien. Står i DD. Det låter lysande (alltså idén jag har inte hört låten än).
Annars skulle ju klassikern "I wanna go home" spela an snyggt till drömmarna om elitserien.

Schlagern går i rosa

Nu har jag hostat ut mitt patenterade schlagerinslag med rosa skyltar och artister som talar rätt in i kameran. Nåja, jag tycker det är lite säreget i webbtv-floran.
Kolla själva här hos GP hur Måns Zelmerlöw tacklar favoritskapet inför lördagens deltävling i Melodifestivalen.

tisdag 10 februari 2009

Skellefteå blir schlagertokigt

Jag älskar Melodifestivalens deltävlingar på små orter. Fick i dag ett pressmeddelande från en pr-byrå som arbetar med jippona i Skellefteå. Så här skrev de:
Under Melodifestivalveckan i Skellefteå kommer ni ges möjligheten att
möta artisterna i helt nya situationer. Måns Zelmerlöw kommer att
förvandlas till isracingförare bakom ratten på en rallybil och
Markoolio kommer att visa Varuträsk bling-bling då han kör Porsche på sjöns istäcke. Ingen vill väl heller missa då Lasse Lindh och Bandet smakar den lokala läckerheten Calskrove; den kaloririka och lite skrämmande monstrositeten bestående av hamburgare, strips och tillbehör som bakats in i en Calzone-pizza…

Alltså det är något med de mindre orterna som gör att allt från taxichaufförer, blomsterhandlare till kommunalråd lever upp för schlagern. I Göteborg och Stockholm försvinner evenemanget i allt det andra. I Skellefteå eller Leksand är det ett av årets största höjdpunkter (kanske den enda).
Sist jag var i Skellefteå möttes vi på flygplatsen av röda mattan, lampor och liveband som välkomnade oss journalister. På hotellrummet låg ett helt kit med reklamprylar för kommunen inklusive ett par långkalsonger med Skellefteå tryck i stora byxor längs ena benet.
Gissa om förväntningarna är högt ställda inför helgens deltävling i Norrland.
Men det kan också bli för mycket. Förra gången bad vi taxichaffisen stänga av schlagermusiken i bilen (de hade order från sina chefer att mata på med schlagers). I all välmening så förstår de kanske inte vilken påfrestning det är för oss med ständig schlagermusik i en dryg månad. Hjärntvätt.
Jag tänker snällt be om lite Wannadies...

Host, snyt och ett förmodat slut

Det är slut i huvudet. Ingen kreativitet. Bara att pinna på. Som ett Vasalopp, man vet att det kommer bättre perioder samt att det finns ett mål.
Om jag drabbats av Melodifestivalens röstningssystem? Nä, jag och min dotter sitter hemma och hostar i kapp. Snyter slut på toarullar. Och bara väntar på att det onda ska gå över... snörvel (paus för självömkan).

måndag 9 februari 2009

Håll mig borta från solen



Min dotter är en vampyr. Hon hatar solljus.
- Fint väder, solen skiner. Kan inte vi gå ut en sväng nu när vi varit inne i flera dagar och hostat?
När vi väl kommer ut gömmer Elsa ansiktet i vantarna och skriker plågsamt.
- Nä, det är så ljust ute.
Hon ogillar verkligen solen. Värst är det när vi åker bil och solstrålar råkar träffa hennes bleka ansikte. Hon kan få tokspel. Speciellt om hon tittar på dvd-film och blir störd.
Det blir vilda protester, skrik och stön. Solglasögon på.
Apropå vampyrer, hon gillar inte vitlök heller, men å andra sidan vilket barn gör det...
Och blod då? Minsta lilla chans till blodvite, även om det är knappt synbart, ska täckas med ett plåster (prinsess- eller Nalle Puh-plåster).

söndag 8 februari 2009

Rasande röster om röstsystemet

Det var lika väntat som snön alltid tinar bort timmar efter den landat i Stockholm. Vilket liv det blev i de båda kvällstidningarna om nya röstningssystemet i Melodifestivalen. Precis som väntat.
Väldigt få som var för det. Vilket är konstigt. För var det så himla svårt att fatta röstningen?
Jag tyckte det var tydligt. Enda invändningen jag har emot det är de korta tiderna för att rösta om. Man måste verkligen vara på alerten, och hur många är det när man slagit sig till ro i tv-soffan en lördagkväll för att underhållas. Nu tvingas man tokslå på telefonknapparna och hoppas vid gudarna att man kommer fram. Stress har man nog av i vardagen.
Men lugna er. Det nya systemet kommer att sätta sig. Kanske ännu snabbare om SVT ger oss lite mera tid...

Så var Melodifestivalen

Summering efter första deltävlingen i Melodifestivalen (trots att jag inte var i Göteborg).

Programledaren Petra Mede: Skrikig, manusbunden och nervös. Fick inte till det ens när hon kunde freestajla med frågor under duellerna. En besvikelse - än så länge. För jag tror på henne i längden.

Publiken: Alltid fantastisk i Scandinavium.

Låtarna: Inte mycket att hänga i julgranen. Dessutom tipppade jag uselt. Trodde på Scotts och Carolina af Ugglas. Alcazars låt svänger men största behållningen var ändå den smärtsamma southern soul-balladen av Ugglas.

Nya röstningssystemet: Rafflande men för tajt mellan röstningarna. Kort tid att rösta på. En teori är att Scotts forlorade sin duell mot Alcazar för att "de äldre" inte orkar eller är snabba nog att rösta igen. Jag, som inte känner mig så gammal, tycker att det var ett himla knappade med telefonen under kvällen, mer än på fjärrkontrollen.

Tv-produktionen: Snyggt som vanligt. Enda var väl att artisterna inte var med på noterna och gick ur bild när de skulle sitta kvar i green room och så. Verkade lite förvirrade av allt.

lördag 7 februari 2009

U2 orkar inte ens upp på "Tracks"

Det är beklagligt. Sorgligt men sant. Och ett faktum.
I dag gick inte ens U2:s nya singel upp på "Tracks"-listan. "Get on your boots" är verkligen ett fiasko. En låt där supergruppen verkligen är ute och slirar utan att ha något fäste.
Otroligt hur de kan lansera den som första singel från kommande plattan. Hur usel kommer albumet "No line on the horizon" vara?

Musik i huset



Elsa har fått sin första stereo. Egentligen en klockradio. Med cd-spelare.
På den spelar hon nu ljudsagor men framför allt sin brända bland-cd med favoriter av Abba, Grease, Markoolio och Agnes.
Jag gillar att ha musik omkring mig. Nu finns det flera krockande ljudkällor i huset. Vilket jag för det mesta pallar.
Men en sak har jag lovat mig som förälder att aldrig säga till min dotter, jag fick bita mig i läppen men det slank ur mig ändå i dag:
"Elsa, kan du sänka ljudet?".

Svårt att rösta

Räkna med röstningsskandaler. SVT har i år infört ett invecklat röstningssystem (som aftonbladet redogör snygt här) liknande den i Andra chansen. Bidrag ställs mot bidrag. Och det är snabba puckar som gäller. Under en omröstning har man bara tre minuter på sig att knappa på sin telefon. Räkna med reaktioner hos tittarna om man inte kommer fram. Räkna med stora rubriker i kvällstidningarna i morgon.
MEN, som Tony Irving brukar utbrista, att spela på Melodifestivalen blir genast mer spännande med bättre odds än tidigare. En del bidrag kan ju ta ut varandra om de ställs olyckligt i ett möte. Visserligen ska det i det sista momentet där ettan ställs mot fyran och tvåan mot trean vara hemlig för tittarna. Men att under tre minuter rösta igen kan stjälpa liten tuva...
Jag spelar i dag på Carolina af Ugglas och Scotts direkt till final i Globen. Vilken högoddsare.

fredag 6 februari 2009

Lyssna på schlagerlåtarna - nu

Här kan man tydligen redan få lyssna på helgens bidrag i Melodifestivalen.
Visserligen bara en minut av varje låt men ger en ändå en tydlig ljudbild: Shirley Clamp och Scotts till Globen.

Elsa skrämmer rådjur



Dagens höjdpunkt i sjukstugan. Rådjurssafari i förortsbubblan.

Här ser jag allt om schlagerfesten

Jag måste hålla kollen på schlagerlägret även om jag inte är på plats. Ett utmärkt sätt är att spana in Daniel Åbergs Bambuser-frossa, livesändningar från mobiltelefonen, som flitigt publiceras på TT Spektras schlagersajt. Hittas bland annat på UNT.
Här kan man följa gårdagens skaldjursfrossa på invigningsfesten i Göteborg ända ner i tallriken på Thomas Deutgen, jurymedlem i "Dansbandskampen" som tror att Scotts vinner... nähä.

torsdag 5 februari 2009

Det febras för fullt

Jag har i veckan skrivit om schlagerfeber. Nu har den drabbat oss. Dubbelt.
Dagis ringde vid klockan tre. "Elsa är hängig och vill hem. Vi har tagit tempen, hon har 37,8".
Nu rinner min näsa. Halsen kittlar.
En månad kvar till Vasaloppet. Jag blir stressad. Träningen skjuts upp. Nåja, bättre att ta viruset nu än sen.
Ni vet känslan när förkylningen sakta kryper på en. Jag slukar favoritörtmedicinen Esberitox men vad hjälper det.
Samtidigt har jag schlagerfeber. Jädrans vad det skrivs i tidningarna. Schlagerfebern ligger nog på över 38 grader...

Måns Zelmerlöw ser flickvännen på tv

Måns Zelmerlöw stannar hemma på lördag tar några bärs med polarna och ser flickvännen tävla i Melodifestivalen. Han vill inte vara på plats och stjäla fokus från Marie Serneholt under hennes tävlingsvecka. All media skulle jaga och trycka på för bilder på dem två tillsammans.
Det berättade Måns i går när jag gjorde ett videoklipp i Stockholm inför nästa vecka. Då tävlar Måns Zelmerlöw själv i Melodifestivalen i Skellefteå.
Och Marie kommer inte att flyga upp till hans deltävling.
- Om hon inte blir utslagen, då kanske hon kommer ändå, påpekar Måns.

Elsas bästa låtar

Låtar av Markoolio, Abba, Grease, Agnes och Pink. Elsa har bränt sin första blandskiva. Hon har själv skrivit sitt namn på den.
Den skulle prompt med till dagis i dag där hon är känd som den stora sånglärkan. Önskar jag kunde se hennes show...


onsdag 4 februari 2009

Mando Diao bjuder upp till dans

Har tjuvlyssnat på Mando Diaos kommande platta "Give me fire". En dansinfluerad rockplatta helt i rätt riktning. Salla och Masse (The Latin Kings) har producerat.
Lyssna in "Gloria" eller den redan etablerade radiohiten "Dance with somebody". Hos GP kan du hitta den sistnämnda i en avskalad pianoversion som de framförde den inför våra kameror.

Mindre Melodifestival i år

I dag startar i vanliga fall schlagerbevakningen för min del. Första deltävlingen i Göteborg på lördag. Fram till den brukar det vara ett heltiskt schema med artistintervjuer, genomlyssningar, presskonferenser, kommunfest, genrep och jippon på stan.
Den biten blir lugnare i år. Vi kommer att bevaka schlagerfesten mindre på plats ute i landet.
Så mina skrivande kollegor på Spektra, Daniel Åberg och Nils Johansson, får ta onsdag till söndagsrejset utan mitt, eller videokamerans, sällskap. Följ deras äventyr på gemensamma schlagerbloggen på bland annat UNT.
Dessutom gör de väntade tvillingarna att jag gör färre deltävlingar i år. Bara Leksand och Skellefteå. Och då bara från fredag till söndag.
Men det är nog tillräckligt ändå för att drabbas av schlagerfeber. Nu på lördag är det uppdukat med chips och blåbärssoppa framför teven hemma i förortsbubblan.

tisdag 3 februari 2009

En kvinnlig snögubbe

Bara i Smedjebacken mina vänner. Pojkstreck av hormonstinna ynglingar.
Det var vad jag trodde sist jag var hemma i Dalarna. Men när jag gick in kiosken i Morgårdshammar och skrattande frågade expediten vem som gjort den vulgära snöskulpturen utanför kom bomben.
- Det är min dotter, svarar hon.
- Jaha, ojdå, säger jag lite överraskad och fortsätter:
- Det var väldigt fina former på den, säger jag och drar runt händerna i runda formade cirklar som om jag följde hennes barm.
Det är då jag upptäcker att mamman är väldigt yppig och kurvig. Och, ähum, kanske var motivet i snön...
Jag handlar det jag ska i tysthet och lämnar affären...

måndag 2 februari 2009

Mora Träsk fångar nya fans

Mora Träsk går genom generationer. I helgen fick min dotter Elsa tillsammans med kusinerna Felicia och Cecilia se kultidolerna på Debaser Medis i Stockholm.
Och oj vad dom levde med i barnklassikerna.
Desto roligare att snegla på alla föräldrar på plats. Där finns de som gör alla rörelser med stor inlevelse utan att bry sig. Men också de som ser hela föreställningen med armarna i kors utan att nämnvärt bjuda på något. Komiskt att se deras miner, det måste vara svårt att hålla igen, men obegripligt. Kom igen släpp loss nu!
Jag då? Jo, jag hamnar väl där någonstans mitt emellan. Skrattar länge åt lekledaren Leifs megalånga pruttillustration. Det är min barnsliga humor det.

Finland vårdar eurodisko

Från hårdrock till eurodisko. Finland går från ytterligheter med sina schlagerbidrag. I helgen vann diskogruppen Waldo's people en tajt tittaromröstning i den finska Melodifestivalen i Tammerfors. Se youtube-klipp här.
Det är en låt helt i eurodiskons 90-talsanda med stora E-type vibbar.
Jag minns dock deras coola hit "U drive me crazy". Den har ett pulserande klös i sig. Kanske mer Dr Alban än E-type. Kolla här.
Usch vilka referenser jag drar upp. Får en att verka insatt i eurodisko...

söndag 1 februari 2009

De är två där inne

Så här ser en tvillingmage ut i vecka 27. Tänka sig två krabater slåss om utrymmet där. Huller om buller ligger de där. Man ser och känner tydligen rörelserna från de två.
I morgon har vi ännu ett ultraljudsbesök, nu börjar de dugga tätare, för så är det med tvillingar det blir mer än dubbelt upp med undersökningar fram tills det är dags.
Och då ska ni veta att det är fullt i förlossningsalen. Ett helt läkarteam finns på plats vid tvillingförlossningar. Det sägs att pappan knappt får plats i rummet.
Nåja, jag ska hävda min rätt...

Elsa har Michael Jackson-handskar

Hon ser ut som Michael Jackson om nätterna. Elsa har atopiskt eksem, torr hud som måste behandlas med krämer. Om nätterna så slår klådan till och hon river sig i sömnen och får sårig hud.
Vi har testat allt när det gäller salvor. Men nu provar vi en silkeströja med handskar (som är jättesköna och hindrar henne från att riva upp sår) som hon kan ha under natten. Men silkeströjan kostar skjortan - 700 spänn.
Första natten gick bra. Elsa gillar utstyrseln. Och för oss ser hon ut som ett Michael Jackson-fan på 80-talet...