lördag 14 februari 2009

Bilder från ett flammande genrep

Här sitter vi. Förväntansfulla på hur bidragen vi hört på repen ska fungera inför publik. Det är alltid lika schlagerfebrigt spännande att gå på det publika genrepet. Här sitter Daniel Åberg och Nils Johansson från TT Spektra och bloggar för fulla muggar i Skellefteå Kraft Arena.

Petra Mede och hennes entourage sekunder innan genrepet. Så här pysslas hon om ute i arenan. Smiköser, ljudtekniker, blixtlåsuppdragare och manusförfattare alltid till hands.

I kväll inleds deltävlingen med Petra Medes mardröm. Allt är skrämmande mörkt och hårt i Skellefteå. Inte ens publiken ger henne någon respons. Ja, ni kommer få se att allt bara är en otäck dröm som sagt.


Tveklöst roligaste numret har Markoolio. Nu har jag en udnermålig kamera för sammanhanget. Men ni kanske kan ana ett inferno. Rapstjärnan, som sjunger en kärleksballad, sätter eld på sin konståkande barndomskamrat Viggo Hansson. En parodi på Dima Bilans framträdande i schlager-EM. Mycket roligt.
Elden värmer tydligen även nackhåren på Markoolio som efter genrepet utbrister: "Fan vad det brann" när han kramar om kompisen.
Däremot sjunger min finska hjälte uruselt. Skrattretande dåligt. Men hjärtat slår för hans komiska talanger. På alla hjärtans dag dessutom.

Vet inte var jag ska placera Cookies n Beans. Deras countrylåt "What if" kan bli kvällens stora överraskning. Bra låt.

På genrepet fick mina kollegor på kvällstidningen agera publik. Tobbe Ek från Aftonbladet och Lasse Johansson från Expressen. Tobbe fick sig dessutom en fejkhångel av Petra Mede.

På genrepet kör man exakt som om det vore lördagens direktsändning. Men själva röstandet och de vinnande bidragen lottas fram. Fru Fortuna tog fram Amy Diamond och Jennifer Brown i en duell som den unge vann. Nils Johansson är barnsligt förtjust i Amys bidrag "It's my life" och försöker pusha sin entusiasm över oss. Men jag är inte riktigt lika överväldigad.
Måns Zelmerlöw måste vi säga något om. Den fasansfullt tungt favorittippade artisten. Han möts av ett stort jubel och levererar. "Hope & Glory" är visserligen Globenmaterial men jag har svårt att se den som totalsegrare.
Tips för i kväll: Spela på Måns och Cookies n beans. Bra odds.