tisdag 10 februari 2009

Skellefteå blir schlagertokigt

Jag älskar Melodifestivalens deltävlingar på små orter. Fick i dag ett pressmeddelande från en pr-byrå som arbetar med jippona i Skellefteå. Så här skrev de:
Under Melodifestivalveckan i Skellefteå kommer ni ges möjligheten att
möta artisterna i helt nya situationer. Måns Zelmerlöw kommer att
förvandlas till isracingförare bakom ratten på en rallybil och
Markoolio kommer att visa Varuträsk bling-bling då han kör Porsche på sjöns istäcke. Ingen vill väl heller missa då Lasse Lindh och Bandet smakar den lokala läckerheten Calskrove; den kaloririka och lite skrämmande monstrositeten bestående av hamburgare, strips och tillbehör som bakats in i en Calzone-pizza…

Alltså det är något med de mindre orterna som gör att allt från taxichaufförer, blomsterhandlare till kommunalråd lever upp för schlagern. I Göteborg och Stockholm försvinner evenemanget i allt det andra. I Skellefteå eller Leksand är det ett av årets största höjdpunkter (kanske den enda).
Sist jag var i Skellefteå möttes vi på flygplatsen av röda mattan, lampor och liveband som välkomnade oss journalister. På hotellrummet låg ett helt kit med reklamprylar för kommunen inklusive ett par långkalsonger med Skellefteå tryck i stora byxor längs ena benet.
Gissa om förväntningarna är högt ställda inför helgens deltävling i Norrland.
Men det kan också bli för mycket. Förra gången bad vi taxichaffisen stänga av schlagermusiken i bilen (de hade order från sina chefer att mata på med schlagers). I all välmening så förstår de kanske inte vilken påfrestning det är för oss med ständig schlagermusik i en dryg månad. Hjärntvätt.
Jag tänker snällt be om lite Wannadies...