tisdag 19 maj 2015

Smakupplevelse på höjden

Flygplansmaten är ofta dissad. Mest på grund av den pyttelilla portion man erbjuds.
Men också smaken. Den är sällan god. Mest funktionell.
Men enligt Austrian Airlines som jag flyger med till Wien så är förhållande för att dinera på mellan 10 000 och 12 000 meters höjd speciella.
Det är tunnare och syrefattigare luft i kabinen. Och det påverkar våra smaklökar. Maten måste smaka mer i luften. Vi känner smaken av salt och socker 20-30 procent sämre än på marken (om man inte picknickar på Matterhorns topp).
Däremot är sura och bittra smaker densamma. Dessutom är luftfuktigheten låg i flygplan, runt tio procent.
Andra kravs ställs helt enkelt på flygplansmat om du tänkte slå dig in på den marknaden.
Så tänk på smaken nästa gång du äter flygplansmat, och att den kanske är oätlig på marken?




- Posted using BlogPress from my iPhone

- Nyhetstips mejlas mig på marko.saavala@tt.se