fredag 23 februari 2018

Robert Gustafsson imponerar som Roland



Robert Gustafsson är Roland Järverup. Bokstavligen. Kolla TT-klippet ovan.
Åtminstone under sina dagar i Örnsköldsvik.
Jag har intervjuat och träffat Robert Gustafsson några gånger under åren i andra sammanhang. Den gängse bilden är att han då är rätt tråkig långt ifrån Sveriges roligaste. Faktisk rätt trist som person.
Därför har jag också fått en bild av att han är rätt manusbunden, inte så spontan utan väl förberedd och inläst.
Men det fungerar ju inte om han ska vara Roland Järverup när han möter pressen i Melodifestivalen. Här måste han ta frågor på uppstuds. OCH han gör det med bravur. Han tar frågorna på volley och sätter dem i krysset. Han ÄR Roland. Dialekten kan svikta något men oftast får han till någon komisk poäng i slutet.
Jag är imponerad och omvärderar min bild av honom som komiker. Måhända, vilket jag tror, är han även här påläst och drar en del inövade fraser. Men han tänjer, vrider och lägger till saker på ren improvisation.
Det är inte lätt att vara rolig på beställning. Robert får nog anstränga sig rätt rejält under dagarna i Örnsköldsvik. Han lär vara helt uttömt efter helgen. Det är då som avmaskerad jag hade velat intervjua honom. Hade varit roligt att veta hur han resonerat och tänkt sig Roland samt hur pressande det varit att vara rolig hela tiden.
Figuren Roland, som när den lanserades i Killinggängets film "Torsk på Tallinn" (gammal personlig filmfavorit) var en osäker, sorgsen och kärlekstörstande värmlänning. Numera är han en turnerande självsäker dansbandsledare.
Vi på TT har haft en oskriven lag om att inte intervjua karaktärer eller figurer. Men i mello är det ofrånkomligt, lex Sean Banan, så vad gör man med vår seriösa nöjesjournalistik då? Man får spela med helt enkelt. Ett rollspel.
Kanske Robert Gustafsson fixar sin roll som Roland så bra för att karaktären ligger honom nära i själen. En man av folket som bara är sig själv. En ärlig man att gosa eller sympatisera med.
Men på melodifestivalscenen på lördag kommer ni se Roland gå all in, maxat till max, med Las Vegas-kostymering, discokulor, pyro, juck och dans. En fuldans som svenska folket kommer att förlåta honom för.
Dessutom sjunger och gör han dansband bra.
Plojbandet Rolandz är givnaste bidraget till final från deltävlingen i Örnsköldsvik.